No Flash
Esteu aquí: Inici Notícies El CAEM (Centre d’Art d’Època Moderna, UdL), situat al Parc Científic de Lleida, treu a la llum una pintura inèdita de Luis de Morales ‘El Diví’
Accions del document

El CAEM (Centre d’Art d’Època Moderna, UdL), situat al Parc Científic de Lleida, treu a la llum una pintura inèdita de Luis de Morales ‘El Diví’

17/05/2021

Anomenada "Jesús amb la Creu a coll cau per primera vegada" datada el 1550

L’obra del pintor extremeny ha estat estudiada i atribuïda per l’assessora científica del CAEM i antiga professora del CSIC, la Dra. Isabel Mateo Gómez, en col·laboració amb els investigadors del centre, els quals han dut a terme l’anàlisi tècnica.

Jesús amb la Creu a coll cau per primera vegada, és una pintura executada sobre taula de noguer de 61’1 x 54’6 cm, datada al 1550, en el moment de més auge de la producció pictòrica de Morales (1510-1586), que actualment es conserva en una col·lecció particular. La seva composició, nova i diferent de les presents en el corpus de Morals, recorda a models del toledà Correa de Vivar i del valencià Joan de Joanes. D'altra banda, el modelatge de les mans, la musculatura de Crist, la soga del coll, el nas aguilenc unit a l'entrecella, els ulls desviats pel dolor, la boca mostrant les dents, el tractament del cabell o l'orella del salvador responen plenament al caràcter únic de ‘El Diví’.

A partir del valuós text de la Dra. Mateo Gómez, l'equip investigador del CAEM, ha complementat l'estudi, realitzant una sèrie de tècniques analítiques: la Microfotografia digital mitjançant llum difusa reflectida (Digital microphotography), i la Fotografia Infraroja (IR) (Infrared Photography) (IR Photography), confirmant algun dels pigments emprats com el blanc de plom, la laca roja o l’or, tot constatant el gran treball dut a terme per l’experta Mateo Gómez.

L’estudi i l’anàlisi fets de manera crítica, reflexiva i sense presses, han estat culminats després de tres mesos d’intensa recerca, en els que s’ha pogut copsar de manera meticulosa cada detall; temps durant el qual l’equip no només ha tingut l’ocasió d’estudiar l’obra, sinó també de gaudir de la seva excel·lent qualitat plàstica.

Una vegada més la suma analítica de tècniques i mirades col·legiades ha estat el major distintiu i punt diferencial del Grup CAEM.

 

Font: Centre d’Art d’Època Moderna (UdL)

  • Twitter
Accions del document
Institut de Reserca Biomèdica Arborètum - Jardí botànic de Lleida


Parc de Gardeny, Edifici CeDiCo
1a. planta, Lleida - 25071
9732722922 973 272 922
parc@pcital.es parc@pcital.es
Accessibilitat
Visualitzadors i programes
Ajuda'ns a millorar
Avís legal