No Flash
Esteu aquí: Inici Notícies El Parc Científic participa un any més a la iniciativa CyT en femení d'APTE per a promoure els estudis STEAM entre les estudiants d'ESO i donar visibilitat a la tasca de 12 tecnòlogues de Lleida
Accions del document

El Parc Científic participa un any més a la iniciativa CyT en femení d'APTE per a promoure els estudis STEAM entre les estudiants d'ESO i donar visibilitat a la tasca de 12 tecnòlogues de Lleida

25/10/2021

19 PCTs espanyols participem en la 4ª edició del Programa que comença el 26 d'Octubre, fins al mes d’abril de 2022.

La iniciativa “Ciencia y Tecnología en femenino” te com a principal objectiu augmentar el percentatge d’estudiantes que triïn assignatures STEM durant l’educació secundària.

Avui es posa en marxa la 4a edició del projecte en el que participem 19 parcs científics i tecnològics membres de l’Associació de Parcs Científic i Tecnològics d’Espanya (APTE), així com centres d’ educació secundària de tot l’Estat espanyol.

De les enquestes recollides a les tres primeres edicions del projecte, un 7% de les noies que van participar en activitats vinculades al projecte van canviar d’opinió i es van orientar cap a un grau de Ciències, Tecnologia, Enginyeria o Matemàtiques (STEM).

La passada edició es va haver d’adaptar a un format online en la seva totalitat o directament als instituts. En aquesta nova edició, el projecte Ciència i Tecnologia en femení coordinat per la APTE tornarà amb una majoria d’activitats presencials per a continuar donant visibilitat i promoure aquest tipus d’estudis STEM entre les estudiantes de 1r a 3r d’ESO especialment.

El programa previst consta de visites concertades als parcs científics participants, conferències i tallers pràctics, el recorregut per les exposicions “Dones que van canviar el món” i “Dones que canvien el món a l’entorn del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida”, així com poder disposar de les exposicions directament als centres educatius i altres entitats interessades.

El programa es complementa amb dues guies, amb exemples de sortides professionals dels estudis STEM:

-          La guia  “¿Qué quiero ser de mayor?” i

-          La guia “¿Qué son las tecnologías disruptivas?”, novetat d’enguany

Tots els detalls de la iniciativa, així com els programes d’activitats de tots els Parcs científics  participants s’aniran publicant a la web conjunta del projecte: https://www.apte.org/ciencia-tecnologia-en-femenino i en els seus perfils en xarxes socials. 

Les Exposicions

L’exposició “Mujeres que cambiaron el mundo” reuneix a 31 dones destacades de la història de la ciència i la tecnologia. Per la seva part, l’exposició “Mujeres que cambian el mundo”, protagonitzada per dones que desenvolupen o han desenvolupat la seva activitat professional lligada a la ciència i la tecnologia a l’entorn dels parcs científics i tecnològics participants.

En l’exposició que promou el Parc Científic de Lleida hi col·laboren 12 tecnòlogues referents vinculades a Lleida o a la seva Universitat. Entre tots els Parcs Científics participants s’han reunit un total de 134 científiques i tecnòlogues referents.

 Les 12 tecnòlogues vinculades a Lleida presents a l’exposició són:

 • Luisa F. Cabeza (Barcelona), Enginyera química i Enginyera industrial. Investigadora i experta en emmagatzematge d’energia tèrmica. Catedràtica de la UdL.
 • Teresa Capell (Lleida), Doctora en farmàcia. Especialitzada en enginyeria genètica de plantes. Catedràtica de biotecnologia vegetal de la UdL.
 • Núria Carretero (Lleida), Informàtica experta en gestió de projectes i en Intel·ligència Artificial. Dirigeix projectes internacionals de transformació tecnològica digital, d’organitzacions o de processos.
 • Olga Martín (Calahorra, La Rioja),Doctora en Ciències Químiques.  Referent mundial en processament no tèrmic d’aliments. Pionera en l’aplicació de la tecnologia dels polsos electrònics a Espanya com a mètode per a conservar aliments líquids com els sucs de fruita i la llet. Catedràtica de Tecnologia d’Aliments i actual Vicerectora de Recerca i Transferència de la UdL.
 • Ares Mingot (Lleida), Enginyera Agrònoma i Doctora en biotecnologia. Cap de R+D+i de l’empresa Opennatur. Impulsa una biofàbrica que genera solucions per al control biològic de plagues de cultius vegetals i ornamentals.
 • Marta Orive (Manresa), Biòloga especialitzada en microbiologia cervesera, llevats, fermentacions i microorganismes de la cervesa, begudes refrescants i aigua. Ha estat la Cap del laboratori de Microbiologia de la Direcció de R+D+i del Grup Mahou-San Miguel a Lleida, de 2001 a 2021.
 • Rosa Maria Poch (Barcelona), Enginyera agrònoma i Doctora en ciències dels sòls. Experta mundial en gestió de sòls i aigua. Presidenta del Panel intergovernamental de sòls de la FAO, dedicat als principals problemes del sòl al món, com la desertificació o els impactes del canvi climàtic. Catedràtica d’edafologia i química agrícola de la UdL.
 • Teresa Rodrigo (Almacelles), Una de les físiques de partícules més rellevants. Va contribuir al descobriment del Bosom de Higgs, un dels majors èxits científics del segle XX. Va morir a Santander a l’abril de 2020, on era catedràtica de Física atòmica, molecular i nuclear de la Universitat de Cantabria.
 • Conxita Solans (Montargull, Lleida), Doctora en Ciències químiques. Professora d’Investigació del CSIC (actualment jubilada). Experta en química col·loidal e interficial, fonamental per al desenvolupament de les nanotecnologies i nous materials.
 • Magda Valls (Lleida), Matemàtica especialitzada en criptografia i seguretat de la informació. Actualment Directora de l’Escola Politècnica Superior de la UdL.
 • Elena Vela Roca (Lleida), Enginyera agrònoma. Experta en tecnologia de processament de productes lactis. Forma part de l’equip d’innovació global de Danone. Ha participat en projectes innovadors líders a Europa com el llançament de les línies Activia, Actimel, Danacol i Yopro.
 • Inmaculada Viñas (València), Doctora en Ciències Biològiques. Especialista en microbiologia de fruites i verdures. Catedràtica de Tecnologia d’Aliments de la UdL.

Ambdues exposicions es poden veure a la sala d’Exposicions del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida (Parc de Gardeny, edifici CeDiCo, planta baixa), dies laborables, als matins) i desprès es cedirà temporalment a les escoles i entitats que la demanin.

Guies de sortides professionals il·lustrades

La guia il·lustrada “¿Qué quiero ser de mayor?” aporta exemples d’algunes de les sortides  professionals d’estudis STEM. Per la seva part, el document “¿Qué son las tecnologías disruptivas?”, creat per aquesta nova edició en col·laboració amb la Plataforma Tecnològica Espanyola de Tecnologies Disruptives (DISRUPTIVE), te com  a objectiu donar visibilitat a les 5 tecnologies en les que treballa la plataforma, així com aportar alguns exemples de possibles sortides professionals relacionades amb aquests àmbits.

Concurs

El projecte també anima a tots els estudiants a participar en el concurs "Propuestas innovadoras a los retos para el desarrollo sostenible” enviant propostes d’accions que els parcs científics i tecnolòogics puguin realitzar per a contribuir als objetius de desenvolupament sostenible (ODS) plantejats per l’Agenda 2030 de les Nacions Unides.

 Més informació

#LosParquesAportan #STEMfemenino

 • Twitter
Accions del document
Institut de Reserca Biomèdica Arborètum - Jardí botànic de Lleida


Parc de Gardeny, Edifici CeDiCo
1a. planta, Lleida - 25071
9732722922 973 272 922
parc@pcital.es parc@pcital.es
Accessibilitat
Visualitzadors i programes
Ajuda'ns a millorar
Avís legal