No Flash
Esteu aquí: Inici Notícies La innovació tecnològica, la digitalització i la sostenibilitat, claus per al futur de l’agroalimentació a Lleida
Accions del document

La innovació tecnològica, la digitalització i la sostenibilitat, claus per al futur de l’agroalimentació a Lleida

23/07/2021

El Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari lidera un grup de treball per posar les bases d’aquest projecte de futur. Un article d’experts de la UdL i del PCiTAL posa les bases d’aquest projecte de futur per al sector primari de Ponent

La modernització, la digitalització i la sostenibilitat són els elements claus per al futur del sector agroalimentari de les terres de Lleida, un camí que ja s’ha començat amb diverses iniciatives però que la crisi econòmica derivada de la Covid-19 i l’oportunitat dels fons europeus Next Generation accentuen les possibilitats de prioritzar aquestes directrius de futur per al sector primari de Ponent.

Els experts Roberto Garcia i Olga Martín de la Universitat de Lleida (UdL) i Xavier Ticó i Miquel Aran, del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida han redactat un article en el que reflexionen sobre aquest futur i posen les bases del treball que cal dur a terme a partir d’ara. L’article porta per títol “Un ecosistema d’innovació i noves formes d’organització per a la digitalització en el sector agroalimentari. L’experiència de Lleida”.

Aquest treball dels experts forma part de la Memòria Econòmica de Lleida 2020 que ha preparat la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida i que es va presentar a principis de juliol.

L’informe destaca que les activitats relacionades amb la innovació en les diferents fases de la producció i transformació agroalimentàries són les que poden generar més oportunitats d’especialització i modernització i amb un gran marge de creixement.

En aquesta línia es va articular el projecte INNO4AGRO: un ecosistema innovador per a un sector agroalimentari intel·ligent, amb 14 socis públic-privats, amb la fita d’assolir tres objectius estratègics:

  •  Millorar la capacitat productiva i la competitivitat de les pimes.
  •  Potenciar Lleida com un centre d’innovació.
  •  Aconseguir que l’especialització sigui el motor de transformació de tota l’economia lleidatana.

I en el context actual s’ha generat una sinergia per unir esforços entre la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya, les Cambres de Comerç i Indústria de Lleida i Tàrrega, la Paeria de Lleida i la Universitat de Lleida al voltant d’uns grans objectius estratègics i promoure, de forma conjunta, el Projecte Estratègic per a la Transformació Econòmica de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran (2020-2027).

L’objectiu d’aquest projecte transformador és desenvolupar un model competitiu i sostenible d’economia verda, circular i altament digitalitzada que reforci sectors estratègics i afavoreixi l’aparició de sectors emergents i nous models de negoci. Aquest enfocament s’alinea clarament amb els objectius del pacte verd europeu (Green Deal), un enfocament cap a la sostenibilitat i amb una decidida perspectiva digital.

El Grup de Treball 2 (GT2) sobre la “Modernització, digitalització i sostenibilitat de les cadenes de valor agroalimentàries” el coordinarà el Parc Científic i Tecnològic per l’experiència adquirida com a centre de connexió de molts dels agents i de totes les actuacions de l’ecosistema innovador INNO4AGRO, entre les que figura l’impuls tecnològic de les empreses.

Els experts que signen l’article afirmen que per assolir aquesta transformació econòmica sostenible cal aportar més valor i exercir un lideratge científic, tecnològic i empresarial per l’impacte social que se’n deriva. Aquest lideratge inclou l’agricultura de precisió, la sensorització parcel·lària en granges i de les operacions agràries, la teledetecció, la geolocalització, l’automatització, la robotització, l’aplicació de la Intel·ligència Artificial, la gestió de les dades (Big Data), la tecnificació de processos via TIC, la presa de decisions amb algoritmes de suport, etc., que impulsaran la producció primària i la transformació alimentaria. En definitiva, una llista, no exhaustiva, que es contempla en els objectius d’aquest GT2, i que pot recollir-se en l’expressió “Tecnologia AgroTIC” o “Agricultura Digital”.

El primer gran projecte que donarà visibilitat al treball del GT2 es el desenvolupament del Node d’Innovació Digital (NID) Agroalimentària i Forestal, alineat amb l’estratègia europea dels Digital Innovation Hubs (DIH), amb la intenció de coordinar-se, com a node sectorial, amb el Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT) on conflueixen set tecnologies.

Igualment, s’està elaborant una cartera de serveis que s’està definint per un grup de tècnics pluridisciplinaris i de diferents entitats i, al mateix temps, analitzar la metodologia dels Living Lab, dinàmiques de cocreació, innovació oberta i quàdruple hèlix, per crear l’Agrolivinglab, amb seu al PCiTAL que, vinculat a tots els actors principals del sector, exerceixi de finestreta única, faciliti i agiliti la implantació de les tecnologies digitals i els canvis culturals associats en l’àmbit de les cadenes de valor agroalimentàries.

En els països més avançats, l’agricultura ha estat un sector econòmic que ha estat capdavanter en la incorporació de les eines tecnològiques de mercat, d’intercanvi econòmic, de relació comercial, d’exportació i importació. Disposar d’un ecosistema d’innovació i fórmules de cooperació públic-privada són factors necessaris però no suficients per garantir l’èxit de la iniciativa durant el període 2021- 2027.

Per tant, des del Parc Científic i la Universitat consideren que també cal disposar d’una cartera de serveis, una governança, un finançament, participar en xarxes i, sobretot, posar el focus en les necessitats de les empreses i administracions, vetllar perquè tinguin possibilitats de: informar-se i conèixer casos d’èxit, formar el seus directius i equips tècnics, poder provar i experimentar abans d’invertir, explorar conjuntament amb partners i cooperar, mesurar l’impacte a curt termini i el retorn de la inversió, accedir a potencials inversors i trobar finançament, captar i retenir talent, ... en definitiva, de gaudir d’un entorn amb cultura d’innovació i voluntat de transformació.

La Memòria Econòmica de 2020 de la Cambra de Comerç també descriu la situació actual derivada de la pandèmia i una situació de crisi econòmica, però malgrat aquest context desfavorable, la demarcació de Lleida ha estat la que millor ha suportat l’embat de la pandèmia amb un des- cens del PIB del 8% l’any 2020, segons el Banc d’Espanya, molt lluny de la contracció de l’11,5% del conjunt de Catalunya. Aquest fenomen s’explica per la menor dependència del turisme estranger i el major pes de la indústria agroalimentària, sector que ha tingut una evolució molt més positiva que la del conjunt de l’economia catalana. Així, les dades reiteren la importància que té el sector agroalimentari per al futur de l'economia lleidatana.

  • Twitter
Accions del document
Institut de Reserca Biomèdica Arborètum - Jardí botànic de Lleida


Parc de Gardeny, Edifici CeDiCo
1a. planta, Lleida - 25071
9732722922 973 272 922
parc@pcital.es parc@pcital.es
Accessibilitat
Visualitzadors i programes
Ajuda'ns a millorar
Avís legal